Samsung TU8000 4K QLED TV Review
De Samsung TU8000 4K QLED-tv is een instapmodel uit het Samsung-assortiment van 2020. Hij vervangt de Samsung RU8000 en moet concurreren met tv’s zoals TCL’s S525 en de SonyX800H. De TU8000 4K QLED-tv presteert goed maar niet op alle gebieden. Hij is te koop in veel verschillende schermformaten. De kleinste is slechts 43 inch, terwijl de grootste oploopt tot een enorme 75 inch. Andere opties zijn modellen van 50, 55 en 65 inch.
Ontwerp
De TU8000 volgt de stijlkenmerken van andere tv’s in het assortiment van Samsung. De bezels zijn teruggebracht tot slechts 9 mm, dus ze zijn niet storend en zien er vrij modern uit. De TU8000 heeft ook de nieuwe standaard van Samsung, die zonder schroeven in de tv wordt gestoken. Er is ook een meegeleverde clip voor kabelbeheer, zodat de kabels goed verborgen blijven en het er netjes uitziet.
De Samsung TU8000 4K QLED tv is iets dunner geworden in vergelijking met zijn voorganger en is slechts 58 mm dik. Wanneer de tv aan de muur wordt bevestigd met de VESA 200 x 200-beugel, steekt hij niet uit en blijft hij gelijk met de muur.
De bouwkwaliteit van de Samsung TU8000 4K QLED tv is prima. Van een niet al te dure tv kunnen we niet veel beter verwachten. Door de brede stand van de standaard blijft de tv stabiel staan. Houd er echter rekening mee dat je een vrij brede tafel nodig hebt om de TU8000 te plaatsen. Bij plaatsing op de standaard is de voetafdruk van de tv voor het 55-inch model (55TU8000) circa 104cm breed en 26cm diep.
Aansluitingen
Er zijn drie HDMI 2.0-poorten en ze ondersteunen allemaal HDCP 2.2. ARC is ook aanwezig, maar alleen op de HDMI 2 poort. Daarmee is het mogelijk om met een HDMI-kabel (vanaf versie 1.4) geluid te sturen naar of ontvangen van een receiver en homecinema set die ook ARC ondersteunt. Er is ook ondersteuning voor eARC en Dolby Atmos via TrueHD. Afgezien van de HDMI-poorten, zijn er twee USB 2.0-poorten, een digitale optische audio-uitgang en een ethernet-poort. Je kunt zelfs oudere apparaten aansluiten via de composietpoorten aan de achterkant.
Scherm: contrast, helderheid
Veel relatief goedkope tv’s hebben tegenwoordig een stijlvol ontwerp en een goede bouwkwaliteit. Het scherm blijkt vaak niet zo heel goed. Helaas is dat bij de TU8000 ook het geval.
Laten we beginnen met wat goed is aan het scherm. De TU8000 beschikt over een 4K VA-paneel. En zoals bij alle VA-panelen, is het contrast mooi. Een ander belangrijk aspect is een gelijkmatige schermverlichting. Bij sommige instapmodellen met randverlichting is dat duidelijk niet goed, waardoor de verlichting niet gelijkmatig verdeeld kan worden. Bij de TU8000 heeft Samsung dit behoorlijk goed voor elkaar. De randen van het scherm lijken echter behoorlijk donkerder dan het midden. Dit kan een beetje afleidend zijn bij het bekijken van ‘panning shots’ en sportuitzendingen. Een ander pluspunt van de TU8000 4K QLED tv is de kleurweergave. Hoewel de kleurnauwkeurigheid uit de doos niet zo geweldig is, kan deze aanzienlijk worden verbeterd met kalibratie. Bovendien kunnen de kleurtemperaturen, die vrij warm uit de doos zijn, met kalibratie worden vastgesteld.
De Samsung TU8000 4K QLED-tv is niet goed genoeg waar het gaat om de helderheid. Met SDR-inhoud is de piekhelderheid een middelmatige 271 nits. Met deze helderheid is het display van de TU8000 slecht zichtbaar in lichte kamers. De details zijn dan ook snel weggevaagd. Je kunt de tv-instellingen aanpassen om wat meer helderheid uit de TU8000 te halen. Maar zelfs dan wordt het niet beter dan ongeveer 300 nits en dat komt de kleurnauwkeurigheid niet ten goede. We raden de TU8000 QLED tv niet aan voor lichte kamers of plaatsen die veel daglicht krijgen.
Scherm: HDR en kijkhoek
Een andere teleurstelling voor de TU8000 4K QLED-tv is de HDR-prestatie. De maximale helderheid blijft hetzelfde, zelfs bij HDR-inhoud. Dat betekent dat de tv geen goede HDR-ervaring levert. De helderheid is niet voldoende om de verwachtingen van HDR-inhoud waar te maken. Daarnaast ontbreekt ‘local dimming, wat een techniek is om een betere zwart-weergave te krijgen.
De kijkhoeken voor de TU8000 zijn ook teleurstellend. Het VA-paneel kan de kijkhoeken van andere concurrerende IPS led tv’s niet bijhouden. De kleuren beginnen al na 27 graden vaal en het scherm wordt op slechts 34 graden slechter zichtbaar. Iets om rekening mee te houden als je van plan bent de TU8000 in een ruimte te plaatsen waar ook vanaf de zijkant naar de tv wordt gekeken.
Geschikt voor gamen?
En wat als je met deze tv ook wil gaan gamen? Op zich kan de TU8000 dan een geschikte keuze zijn. Zeker gezien het feit dat de TU8000 een lage input lag heeft van slechts 10 milliseconden, zelfs bij een 4K resolutie. Bovendien is de responstijd ook heel behoorlijk met slechts 5,2 milliseconden. Er is daarmee weinig bewegingsonscherpte tijdens snel bewegende scènes, zoals bij veel games.
Er is echter geen ondersteuning voor een hoge verversingssnelheid (refresh rate). Die is 50Hz. Er is ook geen ondersteuning voor FreeSync. We kunnen dit soort features eigenlijk ook niet verwachten van een budgetgerichte tv.
Laten we het erop houden dat casual gamen zeker tot de mogelijkheden behoort.
Eindoordeel
De Samsung TU8000 4K QLED tv is er een voor mensen die op zoek zijn naar een goedkoop maar toch degelijke televisie. Prima om ook wat Netflix te kijken of wat casual games te spelen. Als je echter op zoek bent naar een geweldige HDR-ervaring of een superheldere tv, dan valt deze tv tegen.