Uitleg 3D TV: wat heb je nodig?

Om thuis televisie in 3D te kunnen bekijken zijn momenteel de volgende zaken benodigd: een geschikte 3D TV, een 3D bril, een 3D beeldbron en apparatuur (en aansluitkabels) om de beeldbron weer te geven.

Geschikte 3D televisie en 3D bril

Wat een geschikte tv en bril is hangt af van de techniek die u gebruikt om de beelden driedimensionaal te maken. Wordt er gebruikt gemaakt van polarisatie, dan is een speciale televisie vereist die het licht horizontaal en verticaal kan polariseren. Bij deze techniek hoort een eigen bril.
Wanneer gebruikt gemaakt wordt van de techniek met zogenaamde shutter glasses dan heeft u een gelijknamige bril nodig en een tv die 120 beelden per seconde kan weergeven. Tegenwoordig zijn niet alleen veel plasma tv’s hiertoe in staat, maar zijn er ook lcd tv’s verkrijgbaar die 120 hertz ondersteunen.
Het is goed om te weten dat bij sommige merken 3D tv’s alleen hun eigen 3D brillen gebruikt kunnen worden.

3D beeldbron en bijbehorende apparatuur

Voor in de huiskamer zijn er twee beeldbronnen die bij 3D tv voor de hand liggen: beeld via digitale televisie of via een blu-ray schijf.
Momenteel zijn er nog erg weinig 3D beelden beschikbaar via digitale televisie, maar in de toekomst zal dit vast gaan veranderen. Qua apparatuur is een digitale tv ontvanger benodigd die met de 3D televisie wordt verbonden.
Om een 3D-film via een blu-ray schijf te bekijken is uiteraard een blu-ray speler nodig. Deze blu-ray speler dient speciaal geschikt te zijn voor het afspelen van een 3D schijf. De verbinding naar de tv verloopt via een zogeheten HDMI 1.4 (of 1.4a) kabel. Dit is een verbetering ten opzichte van de HDMI 1.3 standaard. HDMI 1.4 ondersteunt hogere resoluties, kan met internetsignalen overweg en ondersteunt 3D beelden.

Het maakt overigens voor de beeldbron niet uit welke techniek (polarisatie of de techniek met Shutter glasses) de 3D tv gebruikt. Het idee is dat de tv het signaal wat deze binnenkrijgt zelf omzet in de techniek die de desbetreffende tv ondersteunt.

> 3D televisie: hoe werkt het?
> 3D televisie: wat heb je nodig?
> Techniek 3D televisie: polarisatie
> Techniek 3D televisie: Shutter glasses (alternate frame sequency)
> Techniek 3D televisie: zonder bril, autostereoscopic displays

2.5/5 - (4 stemmen)

Tags:

schermkennis.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0