Review Philips OLED705 4K OLED TV
Zoals elk jaar maken tv merken nieuwe producten en proberen daarbij zowel op het gebied van de hardware als de software vooruitgang te boeken. Philips is geen onbekende in deze trend en zo introduceerde ze in 2021 onder andere de Philips OLED705. Deze tv is verkrijgbaar in twee formaten, 55 inch (55OLED705) en 65 inch (65OLED705). Philips belooft een prachtig beeld, magisch licht, ondersteuning voor HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG plus een slimme Android TV-ervaring.
Wat staat er op papier staat en wat wij als eindgebruikers ervaren kan vaak wat verschillen. Met deze Philips OLED705 review bekijken we of dit Philips OLED instapmodel zijn prijskaartje waard is.
Design 55OLED705 en 65OLED705
Zoals te verwachten van een tv uit 2021, hebben we hier niet te maken met dikke apparaten. Hoewel het ook niet het dunste van de huidige OLED-modellen zijn, kunnen we het grote 65-inch model en de 55-inch jonge broer toch dun en licht noemen. Maar verwacht dus geen flinterdunne televisie. Het zwaartepunt bevindt zich aan de achterzijde onderin, waar het een stuk dikker is dan op andere plekken. Daar zit zich o.a. de elektronica, stroomvoorziening en de connectiviteit. Het scherm is omgeven door stijlvolle dunne randen.
Tegenwoordig worden de meeste tv’s geleverd met VESA-montagesystemen. Dat geldt ook voor deze. Hij heeft een 300 x 300mm gatenpatroon. Al met al komt het ontwerp tegemoet aan onze verwachtingen.
Beeldkwaliteit
Als het gaat om kleurweergave dan is dit toestel prachtig. De contrastwaarde is vrijwel perfect. En de kleuren zijn geenszins saai of moeilijk van elkaar te onderscheiden. Integendeel, ze zijn levendig en het grootste deel van het spectrum kan gemakkelijk worden weergegeven op dit paneel. Gezien het feit dat we met een OLED-paneel te maken hebben, komt dit niet als een verrassing.
Wat wel opvalt is hoe scherpte en detail weergegeven kunnen worden op een tv in deze prijsklasse. De Philips OLED705 heeft een UHD paneel, wat betekent dat het content in 4K-resolutie ondersteunt, maar dat betekent in werkelijkheid weinig als het gaat om scherpte en details. Gelukkig is alles heel scherp, maar toch realistisch, dat is een van de belangrijkste dingen die veel bedrijven verknoeien. Bij dit model kunnen we stellen dat er een hele goede balans is gevonden.
Een ander goed punt om naar voren te brengen is dat de kijkhoeken uitstekend zijn. Dit zorgt ervoor dat het beeld er voor iedereen gelijk uitziet, ongeacht waar ze zitten en vanuit welke hoek ze kijken. Ook dit is te danken aan het OLED-paneel. De kleurweergave blijft goed en de helderheidsniveaus zijn consistent over het hele paneel.
Het is niet allemaal perfect. Standaard is het beeld een beetje overbelicht en te fel. Dat komt door voorinstellingen. Door wat handmatige aanpassingen zoals Dolby Vision inschakelen, wat een andere geweldige functie van deze tv is, ontstaat een betere kijkervaring. Overbelichting en dofheid zijn daarmee te verhelpen.
We hebben het gehad over de mooie kleuren en goede scherpte-weergave. Niet in alle scenario’s blijft dat overeind. Zo ie te zien dat in gebieden met veel donkere grijstinten een korrelig beeld kan ontstaan. Dit kan door het aanpassen van instellingen veelal worden opgelost, maar dat gaat ten koste van de eerdergenoemde scherpte. Je krijgt dan dus niet dus niet alles en het is aan jou om te kiezen wat je opoffert: mooie kleurovergangen of mooie details.
Het scherm wordt geleverd met een 120Hz-paneel en heeft een responstijd van 1ms. Dat is prima voor het spelen van videogames of het genieten van fast-motion content zoals sportevenementen.
In enkele gevallen is er glinstering in drukke omgevingen waarneembaar. Panning-shots zorgen hier en daar voor wat haperingen. Maar over het algemeen is de beeldweergave vloeiend en dat is uiteraard niet onbelangrijk.
Er vindt standaard veel beeldbewerking plaats. Zeker op het gebied van het beïnvloeden van de levendigheid. Door met de instellingen te spelen kun je dat naar eigen smaak aanpassen. Dat loont, want je kunt er overduidelijk een nóg betere kijkervaring mee creëren.
Geluid
Het geluid aan boord van tv’s is meestal niet het beste verkoopargument. Vaak is minstens een soundbar of zelfs een volledig audiosysteem nodig om een goed geluid te krijgen. Dat geldt ook voor deze Philips OLED705. Er is een 50 Watt audiosysteem ingebouwd, bestaande uit twee 10W mid-high speakers en een 30W subwoofer. Het positieve van dit systeem is dat alle tonen duidelijk naar voren komen. Daarbij is er vergeleken met andere tv’s uit deze prijsklasse redelijk wat bas en Dolby Atmos wordt ondersteund. De geluidsbewerking kan echter voor vervormingen zorgen dus verwacht geen perfecte klanken.
Deze Philips tv kan het geluid relatief hard weergeven, maar bijzonders is het allemaal niet. Een goede soundbar of ander goed extern geluidssysteem zorgt al snel voor een wereld van verschil. Maar eigenlijk is dat bij de meeste tv’s het geval.
Connectiviteit
Er zijn tal van opties als het gaat om het aansluiten van media op deze tv. Hij beschikt over 4 HDMI-poorten (alle met HDMI ARC), 3 USB 2.0 poorten, een Cl+ v1.3 slot, een ethernet-aansluiting, een digitale audio-uitgang en een koptelefoonaansluiting.
Het enige grote nadeel dat we naar voren willen brengen, is het ontbreken van HDMI 2.1. Dit betekent geen 120Hz verversingssnelheid bij 4K resolutie. Dat is zeker niet voor iedereen een deal-breaker, maar het zou de game ervaring kunnen verbeteren en het had de tv wat toekomstbestendiger gemaakt. De tv is niet alleen voorzien van veel poorten, maar natuurlijk ook van draadloze connectiviteit: WiFi 5 (802.11ac) en Bluetooth 4.2.
Features
En last but not least, laten we eens kijken naar welke functies Philips nog meer heeft toegevoegd.
Ten eerste wordt Android TV volledig ondersteund op dit apparaat. Het is niet de nieuwere Android 10 versie, maar Android 9. Dat besturingssysteem wordt aangestuurd door een quad-core processor, en heeft de beschikking over een 16 GB opslagmodule. Normaal gesproken is dat voldoende voor het installeren van de gewenste app’s. De 1GB RAM is wel wat aan de lage kant. Dat kan merkbaar zijn bij het afspelen van 4k bronmateriaal.
Voor wat betreft spraakassistenten is er de mogelijkheid om zowel Google Assistant als Amazon Alexa te gebruiken. Daarmee kun je bijvoorbeeld app openen of een simpele voice search op het web doen. Dat is een leuke toevoeging. Het is uiteraard aan jezelf of een dergelijke functionaliteit voldoet aan je privacy normen.a
Veel voorkomende multimedia-indelingen worden ondersteund. Zoals AVI, MKV, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, VP9, MP3, AAC, WAV, JPEG, PNG, GIF, BM. Ondertitels worden ook ondersteund in de vier belangrijkste formaten.
En dan is er de functionaliteit die wij zeker toegevoegde waarde vinden hebben, maar dat die niet voor iedereen het geval: Ambilight. Op dit model bevinden zich drie RGB-strips aan de achterkant wat, tezamen met de dunne randen van het beeldscherm, zorgt voor een extra mooie kijkervaring.
Eindoordeel
Deze Philips OLED705 biedt de voordelen van een OLED scherm inclusief vele bijkomende functionaliteiten voor een zeer behoorlijke prijs. De vraag of deze tv zijn prijskaartje waard is wordt wat ons betreft beantwoord met een ja. Zeker al je speciaal op zoek bent naar een OLED tv en geen fanatieke gamer bent die next-gen eisen stelt aan de tv of niet bereidt bent het beeld te verfraaien door zelf de instellingen te verbeteren. Sommige zaken ontbreken, zoals HDMI 2.1, meer RAM geheugen of een meer acceptabel geluidsysteem. Maar dat wordt prima gecompenseerd door wat te tv wel te bieden heeft.