Deze techniek bestaat al tientallen jaren maar is nu goed doorgebroken, onder andere door de bioscoopfilm Avatar.
Elk oog krijgt een ander beeld voorgeschoteld doordateen bril wordt gedragen die voor ieder oog een ander soort licht doorlaat. Het filter voor het linkeroog laat verticaal gepolariseerd licht door en het filter voor het rechteroog horizontaal gepolariseerd licht. Bij tv’s met deze techniek wordt gebruik gemaakt van een speciale laag voor het beeldscherm die de verticale en horizontale beeldlijnen apart kan polariseren. De kleurweergave van de beelden blijft intact. Er zijn wel enkele nadelen: de resolutie is niet optimaal (omdat het beeld verdeeld wordt is de resolutie gehalveerd), de verticale kijkhoek is minder dan 10 graden en er is een tv vereist met dit speciale beeldscherm.
De 3D-bril die bij deze techniek vereist is wordt ook wel passieve 3D bril genoemd. Deze bril behoeft geen batterij en is goedkoper. Dit in tegenstelling tot de actieve 3D-bril die benodigd is bij de techniek met ‘shutter glasses‘.
Het merk LG heeft een zogeheten ‘Cinema 3D-lijn’die gebruik maakt van polarisatie.
Er is binnenkort een nieuwe polarisatietechniek verkrijgbaar waarbij het beeld voor elk oog niet meer wordt gehalveerd doordat het scherm het beeld zeer snel afwisselt (vergelijkbaar met de techniek met Shutter glasses). Het voordeel hiervan is dus dat de resolutie in tact blijft, maar ook dat gebruik gemaakt kan worden van de goedkope passieve 3D-brillen.
> 3D televisie: hoe werkt het?
> 3D televisie: wat heb je nodig?
> Techniek 3D televisie: polarisatie
> Techniek 3D televisie: Shutter glasses (alternate frame sequency)
> Techniek 3D televisie: zonder bril, autostereoscopic displays